poniedziałek, 25 lutego 2013
Ciasto Snickers :
Już dawno temu chciałam zrobić ciasto, które zawierałoby większość moich ulubionych smaków - czekolady, karmelu, kremowej śmietanki i orzechów. Taka kombinacja przywodzi na myśl tylko jedno. Batoniki Snickers. Ponieważ bardzo za nimi przepadam postanowiłam wykorzystać je jako inspirację. Tak właśnie powstał deser, który bardzo szybko stał się jednym z moich absolutnych faworytów. Jest bardzo prosty, szybki i co ważne nie wymaga pieczenia. Jestem pewna, że to smaczne i sycące ciasto na kruchym czekoladowym spodzie przypadnie do gustu również innym słodyczoholikom.
CIASTO SNICKERS
SKŁADNIKI :
NA SPÓD
- 300 g czekoladowych markiz (użyłam czekoladowych ciastek Oreo)
- 50 g gorzkiej czekolady (połamanej - ja starłam na tarce )
- 50 g miękkiego masła
Składniki zmiksować na mokry piasek. Wysypać do wysmarowanej masłem tortownicy. Wcisnąć w dno i w boki. Schłodzić.
KREM :
- 250 g serka mascarpone
- 400 g masy krówkowej
- 70 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)
- 3 snickersy
- 300 g śmietany kremówki
Mascarpone zmiksować z połową masy krówkowej na gładką masę. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Dwa batoniki posiekać na drobne kawałeczki. Dodać do masy i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Śmietankę ubić i wyłożyć na ciasto. Ostatniego snickersa posiekać i posypać nim deser.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz