czwartek, 14 lutego 2013

Nowojorski sernik :

Jeśli chodzi o serniki to są one tym rodzajem ciast, z którymi eksperymentowanie początkowo często kończyło się dla mnie porażką. W sumie to zawsze kończyło się porażką. Przegrywanie sernikowej wojny nauczyło mnie jednak uczenia się na własnych błędach. Okazało się bowiem, że wystarczy jedynie zapanować nad pokusą ciągłego zaglądania do piekarnika w trakcie pieczenia, a potem stygnięcia ciasta. I choć bywa to pokusa nieodparta można ją jednak w sobie powstrzymać...

Lubię serniki pieczone. Nie przepadam natomiast za tymi na zimno. I z tym jednym wyjątkiem nie jestem już w tej kwestii wybredna. Czy zwykłe, z rodzynkami, karmelowe, z owocami i tak pochłonę wszystkie i w każdej ilości. Tym razem przepis na prosty i szybki sernik, który trudno zepsuć, ale łatwo się nim zachwycić...



                                            NOWOJORSKI SERNIK :

SKŁADNIKI :

- 100 g. miękkiego masła

- 200 g. herbatników
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 jaja
- 3 żółtka
- 200 g. cukru pudru + 2 łyżki do śmietanowej polewy
- 800 g. kremowego sera sernikowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g. słodkiej śmietanki
- 150 g. kwaśnej śmietany
- kakao do posypania

Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową, aby nie wypłynęła z niej płynna masa serowa.

Ciastka zmiel razem z masłem i cynamonem. Wyłóż nimi dno tortownicy. Ser, cukier puder, żółtka z wszystkich jajek, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Przełóż ją do serowej masy i delikatnie wymieszaj. Całość wylej na spód z ciastek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz przez godzinę. 
Słodką i kwaśną śmietanę zmiksuj z dwiema łyżkami cukru pudru. Posmaruj masą upieczony sernik i wstaw go jeszcze na na kolejne 10 minut do piekarnika. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do ostygnięcia. Wstaw go na kilka godzin do lodówki. Na koniec oprósz kakaem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz