poniedziałek, 11 lutego 2013

Bossskie tiramisu :

Tirami su to po włosku poderwij mnie. Dla mnie znaczy jednak popraw mi nastrój. Ten lekki specjał jest połączeniem kilku warstw nasączonych kawą i likierem biszkoptów. Przekładane kremem z serka mascarpone i oprószone kakao stanowią pyszne, delikatne i kremowe połączenie. I choć można się sprzeczać czy tiramisu to deser czy może ciasto to jednak kiedy się go skosztuje rodzaj przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie. Wodzi na pokuszenie i smakuje absolutnie wszystkim!!!

Samodzielne przygotowanie tiramisu jest banalnie proste. Trzeba jednak uważać, żeby nie za długo moczyć biszkopty w kawie z likierem. Inaczej nasze tiramisu będzie przypominać gęstą i nieestetyczną breję.



                                                    BOSSSKIE TIRAMISU :

SKŁADNIKI :

- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki zimnego espresso
- 5 łyżek likieru amaretto
- 500 g. serka mascarpone
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów (tzw. kocie języczki)
- gorzkie kakao

Żółtka utrzyj z cukrem na jednolita masę. Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj łyżką. W miseczce połącz espresso i likier amaretto. Zanurz biszkopty w kawie i układaj je na dnie prostokątnego plastikowego lub szklanego naczynia. Na warstwę biszkoptów wyłóż masę z serkiem mascarpone. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów i masy. Oprósz kakao. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej jeśli tiramisu spędzi w niej całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz