Sama serwuję ten pyszny deser z domową konfiturą z brzoskwiń lub moreli i przyznam, że właśnie taki smakuje mi najbardziej...
TORTA DI AMARETTI
SKŁADNIKI :
- 20 ciasteczek amaretto + 8 do pokruszenia na wierzch ciasta
- pół szklanki połamanych kostek czekolady lub czekoladowych groszków
- szklanka cukru
- kostka masła (w temperaturze pokojowej)
- 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 3 łyżki likieru amaretto
- pół szklanki mąki
- marmolada brzoskwiniowa lub morelowa
Ciasteczka rozdrobnij i połącz z czekoladą. Masło zmiksuj z cukrem na delikatną i puszysta masę. Dodaj po jednym żółtku. Dolej amaretto. Dosyp mąkę i zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy z amaretto i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w 180 st. C przez 45-50 minut. Po wystygnięciu posmaruj marmoladą i posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz