poniedziałek, 11 lutego 2013

Torta di amaretti :

Dzisiaj proponuję przepis na torta di amaretti. To pyszne ciasto o włoskich korzeniach i delikatnej konsystencji jest idealnym sposobem na to, by choć przez chwilę poczuć ciepły południowy klimat. Nawet podczas długich, mroźnych, zimowych wieczorów. Torta di amaretti bardzo łatwo zrobić. Jedyną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę jest pieczenie. Ciasto nie powinno być suche, ale ma pozostać wilgotne w środku. Jeśli lubisz czekoladę możesz dodać do niego kilka połamanych kostek albo czekoladowych ozdobnych groszków. Będą doskonale komponować się ze smakiem likieru amaretto i kruchych ciasteczek amaretti. 

 
Sama serwuję ten pyszny deser z domową konfiturą z brzoskwiń lub moreli i przyznam, że właśnie taki smakuje mi najbardziej... 


                                                    TORTA DI AMARETTI

SKŁADNIKI :

- 20 ciasteczek amaretto + 8 do pokruszenia na wierzch ciasta
- pół szklanki połamanych kostek czekolady lub czekoladowych groszków
- szklanka cukru
-  kostka masła (w temperaturze pokojowej)
- 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 3 łyżki likieru amaretto
- pół szklanki mąki
- marmolada brzoskwiniowa lub morelowa

Ciasteczka rozdrobnij i połącz z czekoladą. Masło zmiksuj z cukrem na delikatną i puszysta masę. Dodaj po jednym żółtku. Dolej amaretto. Dosyp mąkę i zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy z amaretto i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w 180 st. C przez 45-50 minut. Po wystygnięciu posmaruj marmoladą i posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz