Tym razem jeden z moich ulubionych szybkich deserów. Lava cake czyli ciasto z wypływającym niczym lawa z wulkanu czekoladowym środkiem. Jeśli nie masz pomysłu na walentynkowy prezent możesz wyczarować ukochanemu taką właśnie słodką niespodziankę. Na pewnio będzie zaskoczony kiedy kosztując tego niepozornego przysmaku powoli zacznie wylewać się z niego gęsty czekoladowy płyn.
Do lava cake mam absolutna slabość. I to nie tylko od święta. I pomyśleć, że ten pyszny deser to efekt poważnej klęski kulinarnej. Miał bowiem być zwykłym ciastkiem, ale kucharz zbyt szybko wyjął je z pieca. Nie miał już czasu na dalsze pieczenie postanowił więc podać je takim jakie było. I tak wlaśnie powstało ciasto z płynnym czekoladowym środkiem.
LAVA CAKE
SKŁADNIKI :
- pół kostki masła
- 100 g. gorzkiej czekolady (70%) + 100 g. słodkiej czekolady
- szklanka cukru pudru
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego
Masło i czekoladę włóż do rondelka ustawionego na małym ogniu i mieszaj aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Dodaj cukier puder. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj jaja, żółtka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj mąkę i mieszaj aż składniki się połączą. Żaroodporne ramekiny wysmaruj masłem i przelej do nich ciasto. Piecz w 180 st. C przez 12-14 minut. Wyjmij z piekarnika i studź przez 5 minut. Oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz