wtorek, 2 kwietnia 2013

Jagody pod kruszonką :

Ten deser przypomina wszystko, co dobre w byciu dzieckiem. Kojarzy mi się z mglistym wrześniowym wieczorem spędzanym w bujanym fotelu na tarasie i dymem z ogniska. Już nie duszny, ale jeszcze nie chłodny koniec dnia osłodzony owocami ukrytymi pod chrupiącą pierzynką. To frykas, ktory smakuje na zimno i na gorąco. Najbardziej lubię go tuż po wyjęciu z piekarnika z łyżką słodkiej śmietanki albo waniliowych lodów... Do jego przygotowania możesz użyć malin, jeżyn, śliwek, jabłek lub jagód...Jeśli nie dostaniesz świeżych - wykorzystaj te mrożone...

To przysmak cudownie prosty i idealny do podjadania nie tylko na werandzie wiejskiego domu, ale również na kanapie w mieszkaniu na trzecim piętrze bloku...
 

 
                                    JAGODY POD KRUSZONKĄ :
 
SKŁADNIKI :
 
- 1 szklanka mąki (możeć wykorzystać dowolną - ja używam orkiszowej)
- 100 g. masła + po łyżce do owoców
- 250 g. owoców
- 50   g. szklanki brązowego cukru + po dwie łyżki do owoców
 
Mąkę i masło zagnieć w misce palcami. Powinny mieć konsystencję grubych okruchów. Dodaj do nich cukier i wymieszaj. Owoce wsyp do żaroodpornej miseczki. Ułóż na nich łyżkę masła i posyp cukrem. Posyp kruszonką. Zapiekaj w 180 st. C. przez około pół godziny. Owoce powinny być gorące a kruszonka rumiana.
 
Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz