Lubię długie zimowe wieczory. Rozciągam się leniwie na kanapie. Spoglądam za okno. Płatki śniegu tańczą na wietrze. Jest cicho, biało, miło i puchowo... Ten puch od razu przywodzi na myśl bitą śmietanę. W takich sytuacjach za myślą niemal zawsze musi iść u mnie czyn. Kiedy na dworze mroźno i pochmurno przywołuję to, co budzi ciepłe skojarzenia i przypomina dzieciństwo... Złociste i chrupiące gofry z bitą śmietaną, na które latem zabierali mnie rodzice. Szybko postanawiam odtworzyć ten niepowtarzalny smak we własnej kuchni...
KOKOSOWE GOFRY
SKŁADNIKI :
- 20 dag wiórków kokosowych - 25 dag miękkiego masła- 15 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 30 dag maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml mleczka kokosowego
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
- bita śmietana
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy skórke z cytryny i sól. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy mleko i wiórki kokosowe. Mieszamy. Pieczemy gofry. Na jeszcze cieple nakładamy bitą śmietanę. Posypujemy odrobiną uprażonych wiórków.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz