Chocolate Chantilly to efekt jednego z eksperymentów Herve This. Ten francuski chemik stał się jednym z ojców gastronomii molekularnej. To właśnie on opracował idealną temperaturę gotowania jajka i wyliczył, że z jednego białka można ubić nawet metr sześcienny piany.
Pyszny wynik kulinarnego doświadczenia na szczęście nie ma w swoim składzie żadnego wodorku sodu czy tlenku azotu, a jedynie wodę i czekoladę, ale ja od razu poczułam do niego chemię!
CZEKOLADOWY CHANTILLY
SKŁADNIKI :
- 250 dag czekolady
- 200 ml wody
- starte na drobnej tarce ziarenka kawy
Przygotuj miskę. Zanurz ją w zimnej wodzie z lodem. Do rondelka wlej wodę i dodaj czekoladę. Gotuj na małym ogniu aż do jej rozpuszczenia. Następnie przelej wszystko do uprzednio przyszykowanej miski. Za pomocą trzepaczki ubijaj do osiagnięcia puszystego musu. Gotowy mus przełóż do miseczek. Posyp ziarenkami kawy. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz