Po wieloletnim zachwycie tym co zachodnie, masowe, hiermarketowe i fastfoodowe znów zaczynamy zwracać się ku naturze. Mija też oszołomienie pszennym, dmuchanym pieczywem udającym francuskie wypieki. Wracamy do korzeni. Do ciemnego, żytniego chleba. Zrobionego w domowym piecu czy piekarniku.
Moje pierwsze chlebowe wypieki nie należały do udanych. Przyznaję się bez bicia. Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo... I rzeczywiście łatwo nie było. Po serii zakalców, przypaleń albo niedopieczeń w końcu się jednak udało. Wielotygodniowy wysiłek zakończył się sukcesem.
Najlepszy chleb to bez wątpienia ten na zakwasie. Jego wyprodukowanie wymaga jednak niemałego zachodu, sporej dozy cierpliwości, a przede wszystkim czasu. Pyszny żytni chleb można jednak przygotować w miarę szybko i to w domowych warunkach. Naprawdę warto poświęcić te kilka godzin, a potem tylko rozkoszować się swojskim smakiem i niepowtarzalnym zapachem. O grubej i chrupiacej skórce nie wspominając...
ŻYTNI CHLEB LITEWSKI
SKLADNIKI :
- 12 szklanek mąki żytniej
- 3 łyżki cukru
- 50 g. świeżych drożdży
- 2 łyżki kminku
- 100 ml. piwa
- sól
- 1 litr maślanki
Maślankę podgrzej do temperatury 30 stopni, dodaj pokruszone drożdże, cukier. Odstaw na 15 minut.
Zaczyn przelej do miski, dodaj połowę mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Dodaj resztę mąki, kminek, sól i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto do momentu, gdy stanie się gładkie i przestanie się kleić. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj dwa podłużne bochny chleba. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub do dwóch form keksówek i odstaw na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Górę ciasta posmaruj piwem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika znów posmaruj chleb piwem, przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz